Que tingueu MOLT BONES FESTES!!
dimecres, 23 de desembre del 2009
Bones Festes!!
Que tingueu MOLT BONES FESTES!!
dilluns, 21 de desembre del 2009
Bona alimentació i fer esport
Notícia: “L’assignatura més saborosa”
De la pàgina web dels supermercats Eroski a l’apartat de la revista consumer.
L’educació alimentària a les aules és un tema que es parla desde fa temps entre pares, metges, especialistes i educadors. Es vol aconseguir que els infants segueixin una dieta sana i equilibrada, que no consumeixin tants dolços, aliments rics en greixos i prenguin més fruites i verdures. Per acabar de completar és bo que els nens i nenes facin activitat física almenys 2 o 3 dies a la setmana.
S’han posat en marxa varies iniciatives europees per tractar el trastorn alimentari que ha arribat a tal punt de ser un problema greu a causa del impacte que produeix una mala alimentació. En el 2008 va sorgir el projecte “Pla de consum de fruita fresca a les escoles” es basava en que els nens mengessin fruita a diari, juntament amb el programa escolar de que els escolars, dediquessin almenys tres hores setmanals a l’assignatura d’educació física. Com a complement perquè els infants tinguin una bona salut és important fomentar l'esport, l'exercici físic com caminar, fer excursions o practicar algun tipus d'esport que els hi agradi, però sobretot que els motivi i s'ho passin bé practicant-lo.
L’Organització Mundial de la Salut la OMS va crear un pla de distribució gratuïta de fruita a les escoles, perquè els nens desenvolupessin el seu sentit del gust i que adquireixin hàbits saludables; a tot això s’uneix el repartiment d’hortalisses i el de “Llet a les escoles” per potenciar que mengin lactis com els iogurts, que funciona desde fa més de 30 anys. Aliments essencials per la seva dieta diària. És un projecta que s’ha començat a aquest curs 2009-2010 en un nombre reduït de centres, però que es preveu ampliar si funciona bé.
Iniciatives a Espanya sota les directrius de l’Estratègia par la Nutrició, l’Activitat Física i la Prevenció de l’Obesitat (NAOS), es desenvolupa des del curs 2006-2007, promovent hàbits alimentaris saludables i estimular la pràctica d’activitat física regular, desde l’escola amb nens d’entre 6 i 10 anys. Implicant la participació de les famílies, l’escola (també en el menjador escolar). En el 2004 va aparèixer l’Associació per a la promoció de Fruites i Hortalisses “5 al dia” adreçats, a tots els centres interessats en la bona alimentació dels infants en els cicles d’educació infantil i primària per incorporar, fruites i hortalisses en els menús escolars i transformar-los en saludables.
Per altre banda es parla dels videojocs, els quals poden ser uns grans aliats en el tema perquè els nens aprenguin els nous hàbits alimentaris; és una manera diferent d’educar en salut i nutrició als més joves. A través del joc aprenen característiques nutritives dels aliments, a escollir-los, a elaborar un propi menú diari, a conèixer les receptes dels plats, entendre les etiquetes dels productes i l’informació nutricional. Aprofitant que el joc agrada a tothom, és una bona eina també, perquè ens els moments d’oci els nens hi juguin aconseguint, fomentar l’aprenentatge virtual i l’exercici físic de manera divertida i agradable.
Pàgina web del Eroski: www.eroski.es
diumenge, 20 de desembre del 2009
Treball de Miró
La de Laura Moragues (esquerra) i la meva (dreta)
Escultura de la Maria (adalt) i la de la Gemma (abaix)
Aquestes escultures estan exposades a la Universitat Ramon Llull, Blanquerna
Amb això volem que els nens aprenguin a que fer alguna cosa manual i personal (és únic) i té més valor que una cosa material.
Per fer ells les escultures varen treballar amb el polex-pan dibuixant a sobre inspirant-se en l’obra de Miró per després amb un punxó rascar, fer el relleu per després posar-hi la pasta del guix. Per últim, quan el guix va estar sec varem treure’l dels motllos que ells havien fet amb el polex-pan, i cada nen va pintar el seu. Van sortit unes veritables obres d’art! Els nens varen gaudir molt aprenent nous materials i sobretot fent l'activitat.
Les quatre estem molt satisfetes del treball realitzat, però sobretot de la bonica experiència que varem tenir amb els nens. Gràcies a l'escola "Petit Món" a tots els nens i nenes i a les seves mestres.
Alguns dels treballs dels nens estan exposats a la Universitat Ramon Llull, Blanquerna
Per veure millor tot el procès del treball la Gemma ha fet un vídeo guapíssim!!
Gràcies Gemma per fer aquest recull d'imatges d'aquesta experiència tan bonica, és un record genial!!
dissabte, 19 de desembre del 2009
Un seminari molt dolç i ple d'històries
Imatge de: farm3.static.flickr.com
Imatge de:www.tintasgyr.com
En Guillem, ens ha sorprès perquè ens ha explicat un altre conte, aquest cop inventat per a ell el de “L’Enfadat”, era d’un peixet que sempre s’enfadava, jugant un dia amb els seus amics a pilota se’ls hi va escapar i ell la va anar a buscar. La pilota estava a dins de la boca d’un peix molt gros però, ell que no té cap mena de por va entrar a buscar-la, més tard va anar a casa de la mare a dinar, aquell dia hi havien macarrons i es va enfadar amb ella perquè, estaven freds! La mare li va dir que si sempre s’enfadava al final es quedaria sense amics, va ser quan el petit peixet no es va enfadar més.
L’Eloi ens ha explicat el conte “El 1er dia d’escola d’en Teo”, l’ha explicat mostrant-nos el llibre on hi havien les imatges per anar-ho seguint.
Imatge de:www.grup62.cat
L’activitat educativa de l'Eloi, la Laura i el Guillem, “Un uso moderado de videojuegos puede tener una influencia positiva en la educación de los niños”, del diari el país.com, dimecres 18 de novembre del 2009.
Tracte de com pot repercutir en les variables cognitives en els joves, la capacitat que té una persona en processar una informació en 3 dimensions (el color, la línia, figures i espais) i de com relacionar-los entre ells, l’auto eficàcia, percebre les capacitats que un té. Els nens davant dels jocs de violència i en general tenen un interès diferent a les nenes. L’ús del videojoc es més alt els caps de setmana i no te perquè afectar al rendiment acadèmic si s’utilitza amb moderació.
Han trobat altres articles relacionats sobre el tema, que també defensen els videojocs on comenten que ajuden a millorar la memòria, la memòria visual, estimulen l’aprenentatge, la creativitat, a la comprensió científica, a ser més estratègics,... en conclusió que no son ni millors ni pitjors.
Els pares o tutors han de triar un videojoc conjuntament amb el nen per tal, de que sigui adequat a la seva edat. El que si és perillós es que el nen estigui moltes hores jugant amb un videojoc sense parar això, pot generar ansietat, nerviosisme,... No han d’excedir-se, els pares han de controlar-lo i sobretot que no resti hores d’estudi sinó utilitzar-ho com a entreteniment i educatiu.
Per tant nosaltres com a futurs pares, mares, tiets, tietes,... hem dedicar una estona a jugar amb el nen a algun videojoc el qual sigui més participatiu, que no només hi pugui jugar una sola persona sinó vàries. Sobretot, ressaltar que els pares no aparquin mai a un nen davant d’un videojoc pel simple fet d’estar ells més tranquils.
Imatge del joc Street Fighter II:www.universops3.com
L’entorn sonor del Guillem, ho ha dividit en casa pel matí i quan va cap a la universitat. Pel matí sent: el despertador, nens que van a l’escola (perquè ell viu davant d’una), el soroll del riu, l’ocell del veí, quan els seu tiet i la seva tieta discuteixen, un nen petit veí seu que sempre està plorant, els paquistanesos del bar de sota de casa seva.
Camí a la universitat, els cotxes, avis que xerren asseguts en un banc, les músics que toquen en el metro, però com ell sempre escolta música no s’assabenta gairebé mai de rés i de vegades, quan va en el metro es passa alguna parada hi tot!
Per a ell sons molestos son: els nens que passen per anar a l’escola a les 9 del matí perquè ell està dormint i el desperten o els cotxes i, sons agradables com el riu o la música del metro.
Entorn sonor de l'Eloi, al tornar de Girona d’un entrenament va escoltar els sons que hi havia dins del cotxe com el motor del cotxe, la ràdio ha arribat a la conclusió de quan parlen ell i el seu amic es com si la ràdio no estigués encesa. Quan arriba a casa sent la secadora en funcionament, la rentadora, els veïns quan tanquen la persiana automàtica, la televisió, el clic del interruptor, té hàmsters i per les nits es quan els essent més, com de vegades a mitja nit sent els seus fills que criden: Mama!!
Entorn sonor de la Sara, a casa el seu pare fent feina perquè construeix maquetes de vaixells, els gossos dels veïns,... fora de casa la gent parlant, rient, té un restaurant xinès sota i els caps de setmana es quan hi ha més gresca, o quan hi ha els partits de futbol la gent s’esvera més i els essent. I per últim de camí a la universitat escolta les fulles cruixint, el vent, la gent, els tacons de les noies al caminar,...
diumenge, 13 de desembre del 2009
Intervenció de síntesi
Cadascú durant aquest darrers mesos ha anat fent entrades en el seu bloc sobre l’assignatura de Gestió de la Comunicació i TIC, com d’altres assignatures del curs. Pel que fa a Gestió de la Comunicació, les entrades que hem fet han estat sobre els exercicis que s'han anat realitzant i aprés a classe. Van acompanyades de les pràctiques que s’han fet per assolir bé els coneixements que ens ha explicat la Loles, com d’imatges, vídeos,... tot això fent-ho a través dels programes apréssos i navegant per internet.
Un recull de tot el que hem aprés en aquest quadrimestre és:
- Saber com publicar vídeos en el nostre bloc.
- Com gestionar la nostra informació a través del Notebook o el Delicious.
- Amb l’Audacity hem aprés a editar so (gravant la nostra veu i posar-li música de fons, jugant amb les pujades i baixades,...).
- El que és una Blocosfera, creada a partir dels moviments dels blocs, una comunitat de blocs sobre una mateixa temàtica.
- Com penjar el nostre àudio en el bloc.
- Que és la Cultura lliure, enriquir-nos tots de manera gratuïta i crear cada cop més cultura a cost 0 o molt més baix (econòmicament).
- El programa Gimp, per retocar imatges digitals.
- El Windows Moviemaker, per muntar vídeos amb imatges i so.
- El Slideshare, per penjar les teves presentacions en power point i que les pugui veure qui vulgui, i poder veure tu les dels demés.
- El programa JClic, per fer activitats per a nens al voltant d’un tema, i que les puguin realitzar en el ordinador.
- El GoogleDocs, per treballar en xarxa sobre un mateix document, molt útil per fer treballs amb els companys. I d’aquesta manera estalviar-te el fet d’anar enviant documents cada cop que es retoca alguna cosa del treball,...
A mi en particular m’agrada tot el que està relacionat amb les noves tecnologies, penso que ajuden molt alhora d’elaborar treballs, presentacions, i que són molt importants a nivell professional. Cada cop la digitalització va més enllà i s’imposa en el món laboral com imprescindible i gairebé primordial. En el món de l’educació que es el nostre, cada cop es va introduint més a les aules les TIC, per tant crec que és una assignatura necessària per aprendre cara al nostre futur com a educadors. Jo estic molt satisfeta del que he après, no tenia ni idea de cap dels programes que hem utilitzat i penso utilitzar alguns d’ells quan sigui mestra perquè són interessants per desenvolupar amb els nens.
Els que destacaria més com a futura mestra són: el Moviemaker + l’audacity i el JClic, són el que m’han aportat més educativament per treballar-los amb els infants. Amb el Moviemaker + l’audacity, el fet de poder enregistrar en àudio, imatges i vídeos els nens desenvolupen el tema comunicatiu, el llenguatge, d’aquesta manera tenen més fluïdesa en el vocabulari gestionant informació oral, en el cas del vídeo seria auditiva i visual. Podem ensenyar als nens processos de com elaborar un conte, alguna sortida,...infinitat de coses i d’aquesta manera fem més divertida i amena la classe. Per altre banda amb el JClic és molt important perquè, a través dels diferents jocs que es poden fer els podem utilitzar per ensenyar-los diferents temàtiques que estem treballant a classe, és un bon complement per desenvolupar temes com: els colors, els hàbits, els animals (de granja o de la selva), les fruites, verdures, els transports,...
Enllaç del treball amb el Moviemaker + l'Audacity
Contes, entorns sonor i el debat de la pel·lícula "Billie Elliot"
La Cristina ens ha explicat el conte de “La cuca de llum” mitjançant unes imatges.
Tracte d’una cuca de llum petita que no vol ser-ho sinó que vol ser un altre insecte llavors, empren un viatge per saber-ho i pel camí es va trobant diferents insectes com una mosca, un cent peus o un grill cadascun d’ells li explica el que fa però, a la petita cuca no l’acaben de convèncer cap d’ells. I es quan decideix que vol ser tal com és una cuca de llum.
"Cuca de llum" imatge de: s3.amazonaws.com
Després jo he explicat el meu conte “El Nadal de les tres bessones”
L'entorn sonor de l'Arantxa ens ha comentat que quan està a casa sent molt els camions del supermercat que té sota de casa, quan va cap a la universitat ha destacat els cotxes, els intermitents dels cotxes, un avi xiulant, el camió d’escombraries,... entre altres.
Entorn sonor de l’Eli, que ho ha fet d’una manera diferent, innovadora i divertida. Va separar el sons que sent entre setmana (de dilluns a divendres) amb els que sent el cap de setmana i va arribar a la conclusió de que els caps de setmana al estar-hi més la gent a casa es senten més sorolls que entre setmana. També va separar-ho entre matí, tarda i nit, entre setmana pels matins va dir que sentia cantar a unes monges de clausura que hi ha a prop de casa seva i que per les nits sentia molt les passes dels veïns, portes (obrint i tancant),...
Ens ha fet un joc, ella ha gravat els diferents sorolls, sons que escolta des de que surt de casa fins quan arriba a la universitat i el que havíem de fer nosaltres ha estat endevinar quins son. Per últim com ella treballa els caps de setmana al Auditori ha apuntat els sorolls que fa la gent quan entra i quant surt, ha estat molt divertit perquè ella ho ha representat fent els sorolls de la gent i ha tocat la flauta simulant el concert. Ens ha plantejat la pregunta: “Quin es el soroll que no s’hauria de fer?” i la resposta és: quan s’acaba de tocar una peça musical i es passa a una altre la gent, no respecta aquell silenci i això provoca que els músics es distreguin i no estiguin concentrats del tot.
L'entorn sonor de la Laura, ella ho va fer anant un dia a buscar bolets a la muntanya amb el seu marit i els seus fills. Els hi va dir que escoltessin els que sentien i les respostes van ser: els soroll de les fulles al caure, els vent i els nens parlant. Després va comentar que quan està a casa amb els seus fills, com de manera inconscient ha desenvolupat el fet de sentir-los sense tenir-los al costat, saber sense veure’ls només escoltant si estan bé, o malament i el que fan en aquell moment.
Jo també he explicat el meu entorn sonor
Per acabar hem fet el debat, cinefòrum de la pel·lícula “Billie Elliot”, parlant sobre gènere i educació.
Hem comentat la diferència que hi ha entre sexe i gènere arribant a la conclusió de que sexe, determina si és mascle o femella, la distinció home o dona de forma biològica. I el gènere és els continguts que socialment s’associen al home i a la dona, el conjunt de normes, valors que atribueix la societat.
A la pel·lícula el Billie Elliot té un problema de gènere, ell vol fer una cosa que fan les noies i que està mal vist que ho facin els nois.
Un nen es comença a definir a partir dels deu anys més o menys però, els pares també marquen molt al nen fins hi tot abans de néixer, quan saben si serà nen o nena. Un nen o nena pot jugar amb qualsevol joguina com varem veure a l’escola Joan XXIII que tots jugaven amb tot.
Avui dia estem en un moment de transició dels valors com es mostren a les escoles, es el fet de no condicionar als nens i nenes en la seva sexualitat, no donant importància de si juga amb una pilota o amb una nina.
La Casa del Mar
Per Santa Cecília, la mestra d’educació Musical la Mª Àngels Torras ens va dir de fer en grup un instrument. El grup en el que estava jo érem la Gemma Lorda, la Laura Moragues i jo la Irene Gras, nosaltres varem decidir de fer la Casa dels sons, en un principi jo no ho veia molt clar perquè era un projecte força complicat i requeria molt de temps i lloc per fer-ho però, després quan ens hi varem posar i veient el resultat ha valgut la pena fer-la. Estic molt contenta per com a sortit i per el bon rotllo que hi va haver entre nosaltres, s’ha establert un lligam entre les tres d’amistat que jo valoro molt i és molt bonic poder arribar a aquest punt a través d’un treball, només espero que segueixi així!
Gràcies Gemma
Imatges de "La Casa del Mar" quan la varem mostrar a classe
dissabte, 12 de desembre del 2009
Salvem el Tió de Nadal!
Imatge de:farm3.static.flickr.com
Adjunto l'enllaç de la pàgina web on he trobat la notícia: Enllaç
I també aquest vídeo dels nens que fan "Cagar el Tió" del CEIP Joaquim Palacín Bellvís del curs 2008-2009.
Bon Nadal i que el tió us porti moltes coses!!
El meu entorn sonor
- El soroll de l’aigua (al rentar-se les mans, els plats, al dutxar-se,etc.)
- L’aixeta al obrir i tancar
- Les canyeries
- El clic al obrir o tancar la llum
- La cisterna del vàter
- La televisió de casa i per la nit també la dels veïns
- La rentadora
- Les potes del llit al moure’s
- El microones (el pipipi... que fa quant t’avisa que ja està apunt el menjar) com
també el forn.
- El ring del telèfon fixa de casa o dels veïns, les melodies dels mòbils quan truquen
- La veïna d’abaix que sempre està escoltant música
- El rellotge de la cuina i el del menjador (el tic-tac)
- Les persianes quan les obrim o les tanquem
- El gos dels veïns d’adalt quan borda o quan passeja pel pis
- El soroll que fa quan es mou un moble (taula, cadires, etc...)
- El secador de cabells
- Raspall de dents elèctric
A l’habitació on jo dormo dona a la part del pati de llums del edifici, i sento molts sorolls que en altres parts de la casa no sents:
- Com rentadores o secadores
- Veïns parlant
- Si alguna pinsa d’estendre la roba cau des de dalt
- Portes al obrir-les o tancar-les, les claus
- Tinc la cuina a prop i sento el soroll dels plats, cassoles, rentavaixelles, etc.
- Tinc un veí que últimament li ha donat per penjar coses i sento el taladro, picar
amb el martell.
Per les nits que està tot més calmat que durant el dia sento de vegades roncar algun veí i amb el temps que fa sento esternuts i tossir. La porta del ascensor, la gent pujant o baixant les escales.
El que més em molesta, es quan algun dels veïns tanca la porta del pàrking donant un cop de porta molt fort que tremolen fins hi tot les parets! També el que em molesta es els tic-tac dels rellotges sobretot per la nit, ho quan sento roncar algun veí es impossible poder dormir!
Fora de casa, pel barri, tinc una clínica just davant hi sento les sirenes de les ambulàncies, el camió de les escombraries o els de la neteja dels carrers, tinc el carrer Balmes a prop i baixen a tota canya els cotxes, camions, motos, autobusos, els clàxons sonen sense parar, perquè es fan moltes caravanes sobretot quan carreguen o descarreguen algun camió. La gent quan parla, crida o nens plorant també els sento molt, de vegades fins hi tot em puc assabentar de la conversa que tenen entre ells o si parlen pel mòbil.
Jo crec que ha Espanya, Catalunya quan parlem, tenim un to de veu força alt, de vegades hauríem de parar a escoltar-nos i baixar el to per així ajudar a millorar la contaminació acústica.
De casa a la universitat
De casa als ferrocarrils el que sento es:
- Cotxes
- Motos
- Autobusos
- Gent
- Ambulàncies
- Portes de porteries que es tanquen o s’obren
- “L’interfono”
- Les melodies dels mòbils quan truquen a algú
En el ferrocarril:
- El clic de la màquina al passar el bitllet i la porta quan sobre per passar
- Quan s’anuncia que arriba el ferrocarril
- El soroll de la via quan arriba
- La gent parlant, escoltant música
- El pipipipi de les parades, quan s’obren o tanquen les portes del ferrocarril
Al sortir de ferrocarril
- El soroll de les escales mecàniques
Pel camí a la universitat, pujant pel carrer del Císter
- Les obres (tot el soroll que fan les màquines)
- Algun ocellet que està en algun arbre
- El vent
- Les fulles seques que han caigut al terra, el crec-crec quan les trepitges
Arribant a la universitat
- La gent que va arribant i parlen amb el companys abans de començar les classes
- Motos
- Cotxes
- El bus barri
La reflexió, conclusió que he tingut després de fer aquest treball es que hi ha molta contaminació acústica tant dins, com a fora de casa vagis on vagis de la ciutat. És cert, que hi han barris més tranquils que d'altres però gairebè a tots llocs fan obres, passen cotxes, motos, la gent en general fins hi tot, quan passes per una cafeteria sents el soroll de la màquina del café o si passes per alguna botiga que tinguin el fil musical molt fort com les botigues que venen aparells de música o televisors. Crec que entre tots hauríem de fer alguna cosa per arreglar-ho però, arriba un punt que estem tan acostumats a sentir aquests sorolls des de que naixem que de vegades ni ens en donem comte de que hi són.
Conte "El Nadal de les Tres Bessones"
Les Tres Bessones, dibuix de Roser Capdevila
He explicat el conte amb imatges escollides per mi alhora que he anat creant la història, crec que pels nens visualment es més divertit i aprenen més quan els hi expliques un conte amb algunes imatges (també deixant espai per la imaginació), son imatges que ajuden a crear el conte com a fil conductor perquè, no es perdin. He introduït algun element físic com la bufanda, el barret, la pastanaga,... per crear el ninot de neu perquè sigui més divertida i amena la història com també per exemple fer preguntes alhora de com podem distingir les bessones entre elles introduint el tema dels colors com relacionar-los entre ells, també a distingir entre el fred (de la neu) i la calor d’una llar de foc, les tradicions (cantant una nadala, el menjar típic del Nadal,...) com els valors de l’amistat i de la família.
Espero que us hagi agradat!
Dibuix de Roser Capdevila
Bones Festes!
divendres, 11 de desembre del 2009
Google Docs
Imatge de: www.celulaweb.net
dimarts, 8 de desembre del 2009
"Campanilla" Ambaixadora Honorífica de les Nacions Unides
Imatge: Factoria Walt Disney, "Campanilla" de la pel·lícula "Campanilla y el tesoro perdido"
La notícia es del 27 d'octubre del 2009, de la pàgina: http://www.educared.net/
En el article s'adjunten unes propostes didàctiques per fer amb els nens a les escoles, val la pena fer-hi una ullada. Són activitats que es podrien realitzar amb els nens quan es fés una classe explicant que és la contaminació ambiental, (algunes per treballar amb nens petits (infantil) i d'altres amb nens més grans (primària)) propostes com per exemple que els nens facin una historieta sobre la "Campanilla" explicant la problemàtica, causes i conseqüències del canvi climàtic, o parlar sobre les històries relacionades amb fades i dir quina relació hi ha amb el medi ambient (on viuen, que fan,...), entre altres activitats.
El meravellós món de Beatrix Potter
Els contes son inspirats en llocs, persones o animals que existien, la Beatrix Potter observava atenta el camp anglès, els seus paisatges, captava el caràcter entranyable que produïen els petits animals amb la seva elegància, debilitat però també extravagància.
dilluns, 7 de desembre del 2009
Pel·licula "Billy Elliot"
divendres, 4 de desembre del 2009
Presentació Musicoteràpia
És un mètode que té com a objectiu a través de la música i la psicologia millorar el funcionament físic, mental i social de les persones. La musicoteràpia fa l’ús de sons, trossos musicals i estructures rítmiques per aconseguir diferents resultats terapèutics a nivell psicològic.
En que ens pot ajudar?
És la regulació de l'estat d’ànim. Utilitzem trossos musicals per alegrar-nos en la depressió o per calmar-nos en mig d’estats d’excitació produïts per la ràbia, el estrès o el temor.
Ens ajuda per millorar l’aprenentatge, exercicis rítmics per millorar la coordinació i la resistència física.
Origen, història i desenvolupament de la musicoteràpia
Els primers musicoterapeutes van ser els chamans, metges bruixots tribals, els quals comencen a utilitzar càntics, estructures rítmiques repetitives pers induir estats de consciència a nivell col·lectiu amb afinitats religioses, com també per treure els mals esperits. L’ús ritual de la música és aplicat en totes les grans cultures de l’antiguitat, no va ser fins al 1950 als Estats Units quan es reconeix la musicoteràpia com a professió. Per tant la música sempre ha estat present en les nostres vides.
La música estimula el cervell per la via auditiva, quan cantem o toquem instruments el cervell es veu forçat a:
· Organitzar
· Sincronitzar
El nostre cant o el nostre moviment per adaptar-se al ritme de l’activitat.
Es treballen aspectes:
· Cognitius
· Emocionals
· Socials
· Físic
· La concentració
· L’atenció
· La memòria
· La capacitat d’anticipació
- La música és també una eina útil per a la comunicació i per a l’intercanvi d’idees i sentiments amb altres nens o amb nosaltres mateixos.
- La música està a l’abast de tothom i que tots podem gaudir-ne.
Musicoteràpia per a nens
- És una eina terapèutica i pedagògica que pot ser utilitzada en molts àmbits i de múltiples formes. No són classes de música, va més enllà que l’educació musical.
- En la musicoteràpia podem ajudar al nen a reduir els seus nivells d’activació per aconseguir un equilibri saludables.
- La música ens transmet alegria, amor, diversió, expressió ajudant així la nostra salut integral. Els nens creen, inventen, viatgen, estimulen el seu cos, la seva ment, el seu cor fent així nens més feliços.
- Si un nen és feliç i es sent estimat, serà un adult feliç i amb grans capacitats per estimar.
- Quant abans exposem la música al nen més beneficis li aportarà, l’ús de cançons per ensenyar habilitats acadèmiques, socials i motores s’ha convertit en una pràctica comú per alguns professors i educadors de música.
- Hi han molts estudis que demostren que la música i els seus components produeixen patrons d’activitat elèctrica cerebral. Això aporta a una major eficàcia a nivell del funcionament del cervell, no només en els processos cognitius sinó també com a regulador de les funcions vegetatives de l'organisme.
- La música posseeix uns valors universals que afecten a totes les persones i que es defineixen per el ritme, l’harmonia, la melodia i el to.
- Així la musicoteràpia ha de descobrir la personalitat musical de cada pacient per seleccionar la música adequada perquè, segons la seva personalitat i estat d’ànim li pot ser més beneficiosa un tipus de música, o una altre.
Efectes de la músicotèrapia en els nens:
- Fisiologia: produeix canvis en el ritme cardíac i respiratori, així com la tensió muscular.
- Comunicació: estimula l’expressió dels problemes i les inquietuds
- Afectivitat: afavoreix el desenvolupament emocional i afectiu
- Sensibilitat: aguditza la percepció auditiva i tàctil.
- Educatives: ajuda a la formació, desenvolupament personal i superació de dificultats d’aprenentatge.
- Gràcies a la música el nen pot despertar altres capacitats intel·lectuals.
- Augmentar les capacitats de llenguatge, habilitats matemàtiques,...en totes les disciplines de la vida. Pot despertar altres capacitats intel·lectuals.
- Produir un gust per l’art.
- La melodia crea certa sensibilitat en els nens.
- Genera un programa preventiu de salut mental.
Com són les sessions
Les activitats musicals són engrescadores pel nen, i això els dona un paper important com a reforç per aconseguir un treball previ en aquelles tasques que d’entrada no li motivarien massa.
Poden ser individuals, en grup o en famílies, duren uns 45 minuts més no perquè, el nen es cansaria i solen ser entre 2 o 3 cops per setmana (depèn de la necessitat). Prèviament es fa una entrevista amb els pares i el nen per sabre per quin camí dirigir la teràpia i quin tipus de música es l’adequada pel nen alhora de fer-la (la música varia depenent de la persona, no en tothom té el mateix efecte).
Activitats que es realitzen:
- Cantar: es sol començar la sessió cantant una cançó de benvinguda (a la cançó pot sortir el nom del nen) d’aquesta manera, es comença ha integrar en la sessió d’una manera divertida on pot treballar una correcta estructura de les paraules i les frases.
- Audició musical: fomenta principalment l’atenció i el reconeixement dels sons.
- Jocs musicals: són totes aquelles activitats que tenen com a protagonista un instrument o una acció musical, que estan regides per unes normes que s’han de complir i que tenen un objectiu a aconseguir.
- Improvisació vocal i instrumental: l’infant és lliure de tocar o cantar el que vol, sempre dins d’uns límits. Fomentant l’expressió espontània i la creativitat.
- Composició de cançons: l’infant pot compondre una cançó canviant la lletra d’una cançó coneguda o inventant una nova melodia. Fomentant la creativitat i la imaginació.
- Finalment la sessió s’acaba fent una estona de relaxació.
Cal dir que en tot treball terapèutic els pares són molt importants, les seves pautes educatives en coordinació amb el musicoterapeuta seran decisives pel progrés positiu de l’infant.
Musicoteràpia amb nens discapacitats
La musicoteràpia es molt útil per la superació de problemes durant l’infantesa en alguns nens amb determinades capacitats poc desenvolupades. Per exemple en un nen autista el que necessita es aferrar-se en certs elements per sentir-se bé, segur ell mateix, la música es un element ideal per portar a terme aquest procés creant programes rutinaris musicals integrant la música a la seva vida, i en les activitats que fa diàriament.
En un nen sord, pot sonar a contradicció però també poden gaudir de la música i beneficiar-se de les seves qualitats terapèutiques a través de la musicoteràpia. Existeixen diferents graus, nens que perceben alguns sons i d’altres que són completament sords però, perceben la música a través de vibracions i sensacions que aquesta produeix. Amb la musicoteràpia aprenen a expressar-se, a desinhibir-se i a reforçar la seva autoestima. Ajuda a que el parlar sigui més rítmic i a través del cant aconsegueixen reforçar la llengua, controlar la salivació i la respiració.
Sentir el ritme a la pell els fa moure, ballar, i així d’aquesta manera aprenen a coordinar els moviments corporals, desenvolupar un millor equilibri i un millor control de postura.
En el vídeo que hem mostrat a la presentació es d’un nen amb discapacitat (en aquest cas el nen es cec), i que a través de la música, el cant descobreix noves emocions, sensacions que li produeixen satisfacció, plaer,... d’aquesta manera millora la seva autoestima i desenvolupa noves capacitats que li van bé pel seu aprenentatge cara el futur tant personal com laboral.
Vídeo del nen que varem mostrar a la presentació
Conclusions
Varem concertar una entrevista amb la Melissa Mercadal pscicòloga i musicoterapeuta, i entre l’entrevista i l’informació trobada varem arribar a les següents conclusions:
Existeix una enorme ventall de documentació científica sobre el tema, la música com part d’una teràpia es molt beneficiosa en tots els aspectes, potser no cura però ajuda a curar.
També es fa amb persones que no estan malaltes o que no tenen ningun problema, simplement per millorar el benestar personal, per desenvolupar la creativitat, per millorar l’aprenentatge, les relacions interpersonals i per l'estrès.
La musicoteràpia ens permet:
- Explorar els nostres sentiments
- Fer canvis positius en el nostre estat d’ànim i emocional
- Desenvolupar un sentit de control de la pròpia vida
- Millorar la socialització
És important fomentar la musicoteràpia a les escoles, de ser conscients que existeix un mètode terapèutic que pot ajudar als nens amb discapacitats com no. Per últim dir que la música està a l’abast de tothom i que tots podem gaudir-ne.
“Si es donés major
importància a la musicoteràpia
infantil dins de les aules,
seria possible que els nens
creixessin més sans”.
José Luís Osorio Acosta, Doctor i psicòleg
Per acabar la presentació varem fer una petita sessió de relaxació amb els companys de classe i professors seguint unes pautes d’estiraments i respiració, acompanyades d’una peça musical, instrumental de fons per fer més harmoniosa la sessió. Amb els nens utilitzaríem una cançó on aprenguessin els diferents hàbits que hi ha com per exemple: el de rentar-se les mans, les dents, com menjar bé, com vestir-se,...
Treball realitzat per: Irene Gras i Eli Puig
Mòdul 1: L’escola d’educació Infantil 1
Professors: Loles Gonzàlez i Francesc Garreta
Estudis: 1er d’ Educació Infantil
Grup: 1H
FPCEE, Blanquerna
Música i pel·licula "Setmana d'activitats extraordinàries"
1-12-09
La nostra companya Eli ens ha tocat una peça musical amb el piano (aprofitant que hi havia un a la classe!) que va composar ella. Vaig filmar-la el dia que la va tocar en el concert (que van fer alguns dels companys tocant diferents instruments i cantant, va ser molt divertit i hem va agradar moltíssim) el van fer per a tota la classe el 24 de novembre.
També hem presentat els nostres treballs de la setmana d’activitats en power point o fent un vídeo amb el movie maker. Tots hem fet unes presentacions genials i la Loles ha estat molt contenta amb el resultat perquè, hem utilitzat recursos que ella ens ha anat ensenyant aquests darrers mesos, com per exemple introduir imatge fixa amb moviment, posant música de fons o gravar la nostra veu utilitzant l’audacity per després posar-la a la nostra presentació.
El fet d’haver fet el muntatge audiovisual de la setmana d’activitats és un bon record per tenir en un futur i també ara, recordant les emocions viscudes alhora de veure les fotografies, els vídeos,...
És útil per fer-ho amb els nens en les seves sortides, d’aquesta manera, tindran un bon record d’aquells moments tan bonics viscuts amb els seus companys de classe, es un tresor per endur-se’l al acabar el curs i que sempre recordaran.
Per a mi va ser una setmana molt interessant com a futura mestra, el fet de poder aprendre els diferents àmbits educatius, nous recursos pels nens com anar a museus, activitats al aire lliure, biblioteques o veure com treballen altres escoles amb les noves tecnologies. Però un dels fets més importants d’aquesta setmana que cal tenir molt present és, que fent aquestes activitats he pogut conèixer i relacionar-me més amb els meus companys, compartir amb ells aquells moments, aquestes noves experiències i això, per a mi val moltíssim i té un gran valor i espero transmetre-ho quan sigui mestra als meus alumnes.
Vídeo de la "Setmana d'activitats extraordinàries"
dijous, 3 de desembre del 2009
JClic
El JClic es un programa gratuït, serveix per desenvolupar habilitats que el nen pugui fer amb l’ordinador, té diferents parts, i pots crear activitats al voltant d’un tema escollit prèviament com pot ser el dels colors, d’hàbits, els animals, els transports,...i d’aquest tema treballar-lo amb els nens.
El JClic es divideix en:
El JClic author: que es per crear el nostre projecte.
El JClic Reports: és on es recull el temps en que ha trigat el nen en fer l’activitat, on s’ha equivocat i per veure la seva evolució.
És un programa que està bé per guiar, orientar, treballar els continguts de manera més lúdica però, mai substituirà al mestre. És un suport més en la tasca que estem fent nosaltres com a mestres.
Alhora de crear un projecte amb el JClic cal tenir en compte a qui va adreçat sigui a nens de p3, p4, p5,... i quin tema escollim per poder desenvolupar, com tenir clars els continguts que volem que aprenguin al fer les activitats.
Es podem fer activitats on hi surtin imatges i sons, d’aquesta manera visualment és més divertida i fa que sigui més atractiva l’activitat.
Activitats que es poden fer en el JClic:
Trencaclosques
- Trencaclosques normal.
- Trencaclosques d’intercanvi (l’imatge que arrosseguen en el seu lloc es posa una altre).
- Trencaclosques fet amb les formes típiques.
- Peces per encaixar.
- Trencaclosques amb imatge animada (l’imatge es va movent quan el nen va fent el trencaclosques).
- Trencaclosques amb text (amb 3 o 4 peces) frases curtes, dies de la setmana,...
- Ordenar coses (ex: 1 poma, 3 plàtans, 2 kiwis,...i que els ordenin).
- El memori.
- Trobar parelles de coses semblants (ex: la paraula cotxe amb el dibuix d’un cotxe, o dels colors ex: una casella tota verda i una fruita de color verd,....).
Associacions
- Vehicles amb dos rodes com la bici, moto,... o amb quatre rodes com el cotxe,...
- Fruites: dolces i àcides.
- Fruites i verdures (que triïn quina es quina).
- Parts del cos ex: on està el braç? la cama?,...
- Parts de la cara (nas, ulls, orelles,...).
- Una fotografia d’una casa, o un paisatge i que diguin on estan les coses (ex: d’una casa han de dir on està la porta, la finestra, xemeneia,...).
- Activitat d’exploració que cliquin a sobre i vegin com es diu cada cosa.
- En un costat hi hagin unes imatges, dibuixos i en l’altre costat que hi hagin els noms dels dibuixos, d’aquesta manera ells ho han d’associar quin es el que correspon a cadascun.
Sopes de lletres (va dirigit per a nens de p5)
- Les sopes de lletres no han de ser molt complicades (poden ser d’animals, colors, fruites, verdures,...) paraules fàcils i entenedores que utilitzen en el dia a dia.
Activitats de text (van dirigides per a nens de p5)
- Escriure els noms de fruites, vehicles,...) o frases no molt llargues i ells han d’associar-ho amb imatges.
Com fer un projecte amb el JClic
- Anar al JClic author, guardar tot el material (imatges, paraules,...) en una carpeta i posar les mateixes mides a totes les imatges.
- A fitxer crear el projecte i posar-li el títol del treball que realitzarem (guardar-ho on tenim la carpeta amb totes les imatges).
- Fer una breu descripció sobre el que treballarem en el projecte i els conceptes, en el nostre cas es sobre el tema dels colors.
- Qui son els autors/as del projecte
- A qui va dirigit (nens de p3, p4,...)
- Les àrees que es treballaran
Per últim a interfícies d’usuari (el que vulguem) i hem d’activar els sons d’event.
1) Anar a l’apartat de mediateca on guardarem les imatges i sons que utilitzarem alhora de crear les activitats.
2) I ja podem clicar a la icona d’activitats per triar-la, anar a opcions deixant-ho tot igual l’únic que toquem serà que els “ajudi” i que els hi “mostri la solució” alhora de fer l’activitat el nen (això aplicar-ho en totes les activitats que creem).
3) A la pestanya de finestra podem modificar el color de fons i a missatges hem d’escriure el missatge de benvinguda, el de quan s’equivoca, i el de quan ho ha fet bé i ha acabat l’activitat.
4) A plafó és on dissenyarem les nostres activitats, per veure si funciona l’activitat primer ho desem a fitxers i a l’icona (que fa el dibuix com del vídeos, el de play) podem veure si funciona bé.
5) A seqüència es on editarem l’activitat (si és un trencaclosques, o una sopa de lletres,...) i quina etiqueta té (el nom que li posem per diferenciar-la de les altres).
Per últim quan acabéssim de fer les 10 activitats (o més) que se’ns van demanar guardar-les bé per publicar-les en el nostre bloc. D’aquesta manera tots les podem veure, i així tenir infinitat d’activitats de diferents temàtiques per treballar amb els nens.
El nostre projecte
Nosaltres hem proposat activitats per a nens de p3 i p4, que a través dels colors treballin les formes, els animals, lletres, fruites, verdures i els diferents matisos que tenen els colors (ex: blau fort i blau fluix,...). I les àrees que treballem són dibuix i llengua.
Hem triat activitats de relacionar, d’associació, trencaclosques i una sopa de lletres (pels de p4) però no molt complicada. D’aquesta manera els nens aprenen els colors de forma divertida i amena. Esperem que agradin les activitats que hem creat i que siguin de gran utilitat.
Aquí teniu l'enllaç per poder visualitzar el nostre projecte: