diumenge, 1 de novembre del 2009

Treballar amb el Gimp

Retoc digital amb el programa Gimp
El Gimp es un programa de cultura lliure, per retocar imatges digitals, crear imatges noves des de l'original i retocar-les, afegir elements nous, esborrar parts de l'imatge que no ens agradin, canviar els colors (blanc i negre, sèpia,...), és com el programa Photoshop de disseny gràfic, perquè té varies funcions que s'hi assemblen. És un programa molt divertit per treballar amb els nens amb fotografies que poden fer ells, i després a classe traballar-les utilitzant aquests efectes tan originals i creatius que porta el Gimp.

A classe hem parlat de com fer una fotografia, els passos que hi ha:
- Observar el que volem fotografiar
- Enquadrar
- Podem fer un zoom si volem 1er pla o no
- Enfocar (apropar o allunyar)

Opcions alhora de fer fotografies:
- Obertura del obturador (o diafragma)
- El temps (la velocitat, l’obturador deixa entrar la llum)
- Amb o sense flaix

A partir de llavors amb la nostra càmera de fotografiar hem fets fotos amb els companys de classe per després treballar-les amb el programa Gimp.
El Gimp, és un programa lliure per tant, el pots descarregar gratuïtament i serveix per retocar imatges com el Photoshop (programa no gratuït).
Després de fer les fotografies cadascú ha fet 2 activitats:

Activitat 1:
-Triar una fotografia i fer-la més petita, dir a quan l’hem reduït i el que hem fet per reduir-la.
La fotografia s’ha reduït a 350 píxels d’ample x 263, l’original feia 3072 píxels d’ample x 2304.
El que he fet és: a Imatge anar a escala d’imatge i allà, he modificat la mida que volia.




Activitat 2:
2.1 Triar una altre fotografia, reduir-la com l’anterior i retallar-la (retallar alguna part que ens interessés).

La fotografia reduïda fa 350 píxels d’amples x 263 i l’original feia 3072 píxels d’ample x 2304.
Jo he triat aquesta fotografia perquè, la trobo molt divertida i interessant per treballar com per fer-li diferents efectes visuals. Per tant en la imatge es pot observar que he retallat el troç que m’agradava i li he fet un efecte, la he canviada de color (original) a blanc i negre. Per reduir-la he anat a la caixa d’eines (que és on estan les funcions) del programa en el símbol d’un quadrat he clicat i he seleccionat el troç de la imatge que volia retallar (anar a imatge i retallar la selecció). Pel que fa la variació de color he anat al menú del programa i buscar escala de grisos seleccionar-ho a colors utilitzar l’apartat de “brillo y contraste” i ja està fet l'efecte.






2.2 Amb la mateixa imatge aplicar-li algun efecte com per exemple (modificar la llum, el color, posar algun filtre,...).

El que he fet és retallar una part de la imatge, li he modificat els colors a través del menú del programa a colors “balance de colores” i “brillo y contraste”. També el que li he fet a la foto és retallar i esborrar el que sobrava. He esborrat amb l’eina del tampó (a eines).



2.3 A la fotografia retallar-la i fer-li algun efecte.

De la fotografia original, he esborrat algun peu que no volia que sortís amb la eina del tampó i després, li he afegit un efecte. El qual ho fet a través de la barra de menú, a filtres i el que he escollit jo és el artístic, després d’escollir-lo seleccionar “aplicar a lienzo” i ja està creat l’efecte.
Per últim guardar totes les imatges en arxiu JPEG.





El fet de poder retocar fotografies teves m’agrada molt i amb els nens, és pot aplicar perfectament una activitat a realitzar amb ells podria ser fent una fotografia de cadascun, i amb l’eina dels filtres o variant els colors, poden sortir treballs molt creatius que els hi pot agradar molt. Pot ser una classe molt dinàmica i sobretot divertidíssima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada